Kan du kontra-styre? Det kan redde livet ditt!

opprettet den under Kjøreteknisk

Et tenkt scenario: Du sitter i din egen verden og cruiser på el-mopeden din i 45 km/t. Da oppdager du plutselig at du er på kollisjonskurs med en bil.

Bilen er kommet over i ditt kjørefelt. Du skimter raskt at sjåføren i bilen har nesa si begravet i telefonen. Du må handle nå. Bilen kommer mot deg på venstre hånd; du svinger til høyre, ikke sant? Dårlig idé! El-mopeden drar mot venstre, og før du vet ordet av det, er kollisjonen et faktum.

Det du skal gjøre i denne situasjonen, er å gi høyre styrehendel et lite puff. El-mopeden vil da dra mot høyre. Det virker kontraintuitivt: Man skulle tross alt tro at en bitteliten sving mot venstre ville inntreffe, når man puffer høyre hendel fram. Likevel dras man altså mot høyre. Dette kalles å kontra-styre.

Viktigere enn å skjønne fysikken bak dette – det handler om gyroskoper og sentripetalkrefter – er å øve på det. Og kunne det. Det må sitte i ryggmargen, slik at den dagen man må gjøre en rask unna-manøver, går det av seg selv.

Først og fremst må man være bevisst på at el-mopeden oppfører seg litt annerledes når den beveger seg i fart. (Jo fortere den går, jo lettere er det å holde balansen.) Prøv i lav hastighet å svinge mot høyre og venstre. Alt virker logisk og «riktig». Man svinger mot venstre, og el-mopeden går mot venstre, og vice versa.

Så finner du en øde strekning, gir gass og prøver hvordan el-mopeden responderer i moderat og høyere hastighet. Gjør små høyre- og venstre-justeringer med styret. Det er nå du oppdager at du har havnet i Bakvendtland! En liten sving mot venstre, og du dras mot høyre og vice versa.

Grunnen til at det er få som er bevisste på dette fenomenet, er at man naturlig lener seg inn mot sentrum i svingen. De tenker kanskje ikke på at det de samtidig gjør, er å lene seg på den innerste hendelen. Altså får den innerste hendelen et lite puff fram. Det er snakk om små marginer, så man merker faktisk ikke at man kontra-styrer uten å tenke på det.

Så her er et råd til neste gang du skal ut og kjøre på to hjul: Gi små puff på rattet i den ene og den andre retningen. Bli kjent med responsen det gir. Det er utrolig lite som skal til for å gi utslag på retningen.

Så en gang du (Gud forby) havner på kollisjonskurs med en uoppmerksom bilist, kan du kontant og sikkert styre unna.

PS

Dette innlegget handler om el-mopeder. Men det gjelder naturligvis for alt av tohjuinger: sykler, mopeder og motorsykler.


Kommentar(er) 1

Skriv kommentaren din