Opplagsnæringsvett

Opprettet den under Batterier, Teknisk

Opplagsnæringsvett

Det er ikke alle som liker å kjøre el-moped på glatte vinterveier, selv med gode vinterdekk. El-mopeden blir gjerne satt bort til neste sesong. Men om din kjære to-hjuling er ute av syn, bør den ikke være helt ute av sinn. Her er noen enkle råd som sikrer et vellykket vinteropplag.

 

Det hele handler om batteriet, forsåvidt. Det skal vedlikholdslades! Du risikerer å ta livet av batteriet dersom du ikke påser at spenningen opprettholdes gjennom vinteren. Lad opp batteriet før du hensetter el-mopeden.

 

Men: Det er forskjell på bly-syre- og litium-ion-batterier. Bly-syre-batterier tåler lading i minusgrader. Litium-ion-batterier, derimot, kan ta skade av dette. Når temperaturen faller øker egenspenningen over cellene i batteriet. Under lading øker spenningen ytterligere. I kulda kan spenningen under lading derfor nå et kritisk nivå, og cellene kan bli skadet. (”Intelligente” ladere tar høyde for dette, og i kulda senker de spenningen. Ladingen går derfor mye saktere.)

 

Alle litium-ion-mopeder fra el-moped.no har avtakbart batteri. Så det gjelder å ta med seg batteriet inn for at det skal bli romtemperert. Etter en til to timer inne, skal det være varmt nok til å motta lading. For de som skal kjøre vinterstid, gjelder det altså å innarbeide denne rutinen hver gang man skal lade. For de som skal ha batteriet på vinteropplag, kan de vedlikeholdslade batteriet opp til 80 % en gang eller to i løpet av vinterhalvåret.

 

(El-moped.no tilbyr vinteropplag og vårservice for sine kunder i Oslo/Akershus for 1990,- pluss frakt.)


Kommentar(er) 3

 • Espen
  Espen https://carmagic.no/tjenester/lakkering/

  Fin blogg. Denne bloggen er veldig nyttig og gir folk fordeler. Takk for at du deler en så informativ blogg. lakkering av felger

  Svar

 • Sjur Tobiassen
  Sjur Tobiassen

  Hei Såvidt jeg husker kjører du en Vax? De har bly-syre-batterier, og de tåler lading i kulda mye bedre enn litium-ion. Så dermed er det ikke nødvendig å ta ut batteriene og temperere dem. Husk vedlikeholdslading hvis mopeden står hensatt om vinteren. Mvh Sjur@el-moped.no

  Svar

 • Pia Segerberg
  Pia Segerberg

  Hvordan får jag løs batteriet? Må jeg skru ut noen skruer under setet? Mvh Pia

  Svar

Skriv kommentaren din