Selvbygd er velbygd

opprettet den under Teknisk

Selvbygd er velbygd
Selvbygd er velbygd
Selvbygd er velbygd
Selvbygd er velbygd

På Ål videregående er den gamle, legendariske Crescent’en til en tidligere rektor gjenoppstått som elektrisk varemoped.

– Crescent'en har visst vært med på både det ene og det andre, men det er en annen historie, humrer elev Kristian Lerberg. – En av lærerne våre hadde en visjon om at man skulle blåse nytt liv i den og få bygd den om til en el-moped, fortsetter Kristian. Han går Elektrofag på første året, og sammen med resten av klassen på 15 elever, har de våren 2018 jobbet med å sette i stand mopeden. Og resultatet ble de godt fornøyd med. 

Veien fram til kjørbar el-moped har riktignok vært en smått tidkrevende reise. – Det var jo snakk om et vrak som vi gravde fram fra snøen, og det var omtrent bare den rustne ramma som var intakt. Vi fikk låne verkstedet til TIP (Teknikk og industriell produksjon red.anm.) til å sveise pga. all rusta. Slik sett ble det et tverrfaglig prosjekt.

– El-mopeden er fullt kjørbar, men ikke godkjent ennå av vegvesenet, forteller Kristian. Planen er å få til det etter sommerferien.

For undertegnedes del er det hyggelig å høre at eleven er fornøyd med hjelp fra El-moped.no.  – Vi valgte å kjøpe deler fra en norsk leverandør, siden vi har litt blanda erfaringer med å bestille fra utlandet, reflekterer han. Han forteller om et 24-volts LED-lys som hadde tatt fyr en gang. Undertegnede må, på sin side, berømme Kristian og klassen for at de stort sett klarte seg godt på egenhånd, tross et koblingsskjema fullt av kinesiske tegn. (Heldigvis hadde en i klassen en kinesisk venn som kunne oversette.)

På spørsmål om hva som var det vanskeligste med en slik ombygging, svarte han: – Vi fant vel ut at det vanskeligste var i det hele tatt å komme i gang med prosjektet. Ellers var vi løsningsorienterte og fikk gjort tilpasninger der det trengtes, som med bremsevaieren og ramma. Ramma var jo tilpassa en bensinmotor og -tank i utgangspunktet, og Crescent hadde et spesielt system der for- og bakbrems var sammenkobla. Blinklys må på plass for å få den godkjent. Men den tuter og kjører som bare det!


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din