Følelsen er elektrisk

opprettet den under Kjør på (elektrisk)!

Den beste grunnen til å parkere den fossile bensinmopeden for godt og suse avgårde på en el-moped, er at det er miljøvennlig. Men dette er ikke noe jeg tenker på – det er noe jeg føler på.

La meg utdype: For meg handler miljøvennlighet om de nære ting. Kall det gjerne en lokalmiljøvennlighet Jeg liker å være vennlig og korrekt overfor mine medmennesker. Jeg har sans for høflighet og å respektere andre folks sfærer. Derfor gir det meg en sånn positiv opplevelse å kjøre uten å plage andre mennesker med verken motorstøy eller eksos.

Det var en varm julidag i 2015 jeg satt meg på en svart VAX el-moped for første gang. Jeg vrei om nøkkelen, ga gass og forventet at det skulle låte og lukte moped. Opplevelsen sto i steil kontrast: gjennom hjelmen hørte jeg kun et svakt sus og fuglekvitter. Jeg kjente ikke lukten av sjenerende eksos. Da slo det meg hvor mye mer en el-moped er, enn en miljøvennlig versjon av en bensinmoped: Det er en helt ny opplevelse, en helt ny følelse.

Jeg kjørte runde på runde i Ås sentrum. Yrende kafeliv og blå himmel. Jeg måtte ta innover meg den gode følelsen av å ha tro på framtida: det elektriske alternativet kjentes mye bedre ut enn det fossile. Jeg kjente på akselerasjonen (som er mye mer kontant enn på bensinmopeder). Jeg la merke til at ingen av folkene på gata lot til å la seg sjenere av en bråkete motor eller eksos. De enset meg ikke, jeg kunne gli inn i bybildet – sømløst.

Jeg koste meg også når jeg kom på at dette var enn tilnærmet gratis nytelse. Å lade batteriet ville koste meg en snau krone. Oljeskift og nye plugger? I don’t think so! Dette var en ny virkelighet jeg kunne bli godt vant med.

Nå har jeg kjørt el-moped i tre år. Det har blitt en rutine å kjøre en fremtidsrettet tohjuling. Jeg tar for gitt at el-mopeden flytter meg stillegående og rimelig fra A til B i hverdagen. Men fra tid til annen passerer det en bråkebøtte av en moped. Da blir jeg minnet på hvorfor jeg falt for el-mopeden i utgangspunktet: den slående kontrasten det var å oppleve å kjøre fra en bråkete, forurensende fortid og inn i en grønn, fuglekvitrende fremtid.


Ingen kommentar(er)
Skriv kommentaren din