Spørsmål og svar

Hva er fordelene med elektrisk moped sammenlignet med en bensindrevet moped?

Sv: Fordelene med elektrisk moped er mindre støy (kun hjulstøy), ingen lukt, null utslipp til miljøet, lavere vedlikeholdskostnader og lavere forbrukskostnader. Elektrisk moped kan også oppleves sterkere da nesten 100% kraft er tilgjengelig fra 0 km/t og oppover, i motsetning til bensinmotorer som må ha høyere turtall for å få mer kraft.

Hva er ulempene med elektrisk moped sammenlignet med en bensindrevet moped?

Sv: Ulempen med elektrisk moped har vært rekkeviddebegrensing med batterier som er forholdsvis tunge og store. Men med dagens batteriutvikling hvor kapasiteten øker samtidig som vekt og størrelse går ned, er denne begrensningen ved å bli historie. Dette gjelder spesielt litiumbatterier hvor ulempen enn så lenge er anskaffelseskostnaden.

Hvordan lader jeg mopeden?

Sv: Medfølgende lader kobles til en vanlig stikk/vegg -kontakt i den ene enden, og plugges i en kontakt under setet med den andre enden. Medfølgende lader m/kabel er ca 2 meter lang.

Hvor langt kan jeg kjøre før jeg må lade?

Sv: Litt avhengig av kjøringen (topografi, hastighet etc.) og lengde så vil batterikapasiteten rekke for de fleste til en normal dags  forbruk. For eksempel vil ved en normal kjøring med VAX rekke til 25-30 kilometers kjøring, mens en UR8 med litiumbatteri vil normalt rekke til 50-60 kilometers kjøring. Ved lavt batterinivå vil topphastigheten synke og motorkraften i motbakkene vil avta.

Må jeg ha førerkort for å kjøre el-moped?

Sv: Ja, man må ha førerkort klasse AM for å kjøre (elektrisk) moped. Hvis du har eller tar førerkort for motorsykkel eller bil, får du rett til å føre alle typer moped. Se utfyllende informasjon hos Statens vegvesen.

Hvordan foregår registrering hos Statens vegvesen (biltilsynet)?

Sv: Medfølgende dokumenter levert med mopeden tas med til nærmeste trafikkstasjon hvor skilt og vognkort blir utlevert. NB, det kreves forsikring på mopeden før mopeden kan registreres. Det er ingen gebyrer eller avgift per dags data for registrering av elektrisk moped.

Hvordan forsikrer jeg mopeden?

Sv: Ta kontakt med ønsket forsikrings selskap. Det de trenger av informasjon finnes på dokumenter som leveres med mopeden (merke, modell, rammenummer). Forsikringsselskapet vil gi Statens vegvesen beskjed når forsikringen er i orden.

Må jeg være 18 år for å kjøpe og registrere en moped?

Sv: I utgangspunktet er det ingen aldersgrense for å handle på nettet såfremt det ikke handles på kreditt. En nettbutikk kan altså ikke tilby kreditt eller kjøp på avbetaling til mindreårige. For registrering av moped skal en myndig person signere på registreringsskjemaet fra Statens vegvesen.

Kan jeg bytte batteri hvis det feiler?

Sv: ja, batteriet lar seg enkelt bytte ut hvis det etter mange års bruk feiler, eller har oversteget grensen for antall opp- og utladninger og ikke holder på kapasiteten. Litt avhengig av modellen, så er det en forholdsvis enkel operasjon man kan klare selv. Vi vil kunne skaffe erstatningsbatteri innen rimelig tid.